Zdrava probava u užurbanom ritmu današnjeg svijeta
Da je probava neizostavan faktor za istinsko zdravlje, potvrđuje činjenica da je 29. maj posvećen obilježavanju zdrave probave (World Digestive Health Day). Cilj obilježavanja toga dana u zdravstvu je podizanje svijesti javnosti o sprečavanju, dijagnosticiranju i liječenju probavnih tegoba, a svake godine tema se posveti određenom probavnom poremećaju ili bolesti. WDHD se ove godine fokusira na crijevni mikrobiom, a to je zajednički naziv za trilione mikroorganizama koji se nalaze u našim crijevima.
Zašto su crijeva toliko važna?
U današnje vrijeme mnogi ljudi se muče s prekomjernom tjelesnom težinom, hroničnim umorom, hroničnom boli, alergijama te različitim upalama i infekcijama. Uz brojne pretrage i terapije koje su u nekim slučajevima stvarno neophodne, vrlo često se zaboravlja da upravo oštećena crijeva mogu biti uzrok mnogih tegoba.
Crijeva osiguravaju probavu i apsorpciju glavnih nutrijenata, štite domaćina od infekcija i raznih patogenih mikroorganizama, štite od razvoja alergija i u stalnoj su komunikaciji s mozgom. Da li ste znali da je čak 70% ćelija imunološkog sistema smješteno u crijevima? Upravo zato razvoj imunološkog sistema zavisi od uspostavljanja uravnotežene i raznolike crijevne flore.
Da li ste znali da je čak 70% ćelija imunološkog sistema smješteno u crijevima?
Kako pokrenuti redovnu probavu?
Današnji sjedilački način života onemogućava ljudima da potroše dnevno unesenu količinu energije, a također može biti uzrok pojave tzv. lijenih crijeva.
Da biste održali crijeva zdravima, pridržavajte se sljedećih savjeta koji su vam već zasigurno dobro poznati, no nije naodmet ponoviti.
- Pijte dovoljno vode! Preporuka je popiti bar 8 čaša vode dnevno.
- Svaki dan jedite svježe pripremljene, izbalansirane dnevne obroke čiji sadržaj trebaju sačinjavati bjelančevine, ugljikohidrati, nezasićene i esencijalne masti te vitamini i minerali.
- Svaki zalogaj hrane dobro prožvačite.
- Izbjegavajte zaslađena, gazirana, aromatizirana i alkoholna pića jer sadrže puno kalorija.
- Konzumiranje slatkiša svedite na najmanju moguću mjeru. Previše šećera može izazvati zatvor te oštetiti kosti i zube.
- Konzumirajte dovoljno prehrambenih vlakana dnevno, ali ipak nemojte pretjerivati. Preporuka je između 20 i 30 g vlakana na dan. Vlakna se nalaze u namirnicama poput integralnih žitarica, ovsa, voća i povrća.
- Jedite ribu 2–3 puta sedmično. Riba je lako probavljiva namirnica, bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za normalan rad srca, štite krvne sudove, snižavaju nivo holesterola i djeluju protivupalno.
- Spavajte bar sedam sati dnevno jer se tokom sna sve ćelije u tijelu regenerišu.
- Bavite se fizičkom aktivnošću jer poboljšava protok krvi, jača mišićni tonus, poboljšava metabolizam te oslobađa od fizičkog i psihičkog stresa.
Probiotici
Da li znate da u ljudskom organizmu ima više ćelija mikroorganizama nego ljudskih ćelija? Procjenjuje se da je broj bakterijskih ćelija deset puta veći od broja ljudskih pa zato ne iznenađuje činjenica da se posljednjih godina jako povećalo zanimanje za probiotike i analizu crijevne flore.
Baš kao što u trenucima narušenog zdravlja sebi pomažemo odgovarajućim lijekovima i ostalim metodama za poboljšanje zdravstvenog stanja, tako u tim istim trenucima moramo pomoći i svojim mikroorganizmima da bismo obezbijedili ravnotežu između dobrih i loših bakterija. To radimo upravo koristeći probiotike.
Probiotičkih sojeva na tržištu je mnogo; zbog toga je važno odabrati odgovarajući soj za određenu indikaciju, a pri tome paziti na svojstva soja i na klinički dokazanu efikasnost.
Lactobacillus rhamnosus GG je najispitivaniji probiotički soj na svijetu, a ta mliječnokiselinska bakterija je inače i normalno prisutna u ljudskim crijevima. Svjetske smjernice preporučuju Lactobacillus rhamnosus GG kod akutnih proljeva, za sprečavanje proljeva kod uzimanja antibiotika i kod održavanja crijevne mikroflore.
Jedna od najistraženijih probiotičkih bakterija na svijetu je Lactobacillus rhamnosus GG.
Recept za zdravu probavu
Tačno definisanog i dostupnog recepta za potpuno zdravu probavu nema jer ona zavisi od brojnih faktora. Međutim, svi do sada navedeni savjeti primijenjeni korak po korak obezbijedit će zdravu probavu i zdrava crijeva, što je važno za normalno funkcioniranje i suočavanje s brojnim dnevnim aktivnostima koje su nezaobilazne za modernog čovjeka.
Dobre bakterije i pravilna prehrana su pravi put do regulisane probave. Zato se počnite na vrijeme brinuti o svojim crijevima jer nas crijeva čuvaju!
Izvori:
- Bischoff SC. Gut Health: A new objective in medicine? BMC Med, 2011.
- Karl JP in sod. Effects of Psychological, Environmental and Physical Stressors on the Gut Microbiota. Front Microbiol, 2018.
- Vighi G in sod. Allergy and the gastrointestinal system. Clin Exp Immunol, 2008.
- Thursby E i Juge N. Introduction to the human gut microbiota. Biochem J, 2017.
- Floch in sod. Recommendations for Probiotic Use. J Clin Gastr, 2011.
- World Digestive Health Day. https://www.worldgastroenterology.org/