Šta su dobre mliječnokiselinske bakterije i zašto ih treba uzimati zajedno s antibioticima?
Bakterijske infekcije
Bakterije se nalaze svugdje oko nas. Na našoj koži i u našim crijevima ima ih više od milion različitih vrsta. Većina bakterija ne uzrokuje poteškoće i bolesti, naprotiv, bakterije u našim crijevima imaju važnu ulogu u očuvanja našeg zdravlja. Najvažnije je bakterijske infekcije liječiti antibioticima.
Probavne tegobe su često neželjeno dejstvo liječenja antibioticima. Antibiotici utiču na normalnu mikrobiotu tako što uništavaju i korisne bakterije te je zato moguće da se u probavnom sistemu razmnože štetni organizmi.
Upotrebom dobrih mliječnokiselinskih bakterija dopunjava se normalna crijevna mikrobiota i tako sprečava pretjerano razmnožavanje štetnih bakterija. Najčešće neželjeno dejstvo antibiotika su probavne tegobe poput proljeva, nadimanja, mučnine i bolova u stomaku. Te tegobe mogu se pojaviti već na početku uzimanja antibiotika pa čak i do dva mjeseca nakon završetka liječenja antibioticima. Proljev se pojavljuje kod 5–40% bolesnika koji uzimaju antibiotike.
Glavni faktori rizika od pojave proljeva kod uzimanja antibiotika:
- primjena antibiotika širokog spektra, kao što su beta-laktamski antibiotici (s klavulanskom kiselinom ili bez nje), cefalosporini, klindamicin,
- djeca mlađa od 6 godina i osobe starije od 65 godina,
- osobe koje su već imale proljev tokom primjene antibiotika,
- kod produženog liječenja antibioticima,
- kod hospitaliziranih pacijenata.
Proljev se javlja kod 5–40% ljudi koji uzimaju antibiotike.
Proljev zbog primjene antibiotika je najčešće i najispitanije stanje koje definira upotrebu dobrih mliječnokiselinskih bakterija. Smjernice iz 2017. godine koje je izdalo Američko društvo za infektivne bolesti (Infectious Diseases Society of America) preporučuju dobre mliječnokiselinske bakterije kao mogućnost za ublažavanje simptoma tog stanja. Klinička ispitivanja također ukazuju na to da je kod pacijenata koji zajedno s antibioticima uzimaju i dobre mliječnokiselinske bakterije znatno smanjen rizik od proljeva.
Probiotički soj Lactobacillus rhamnosus GG u kliničkim ispitivanjima dokazano je bio najbolji za sprečavanje proljeva koji uzrokuju antibiotici. Istovremena primjena dobrih mliječnokiselinskih bakterijakoje sadrže sojLactobacillus rhamnosus GG i antibiotika smanjuje rizik od probavnih tegoba, proljev i kašastu stolicu za 65%. Preporučena dnevna doza je 109–209 jedinica CFU.
Probiotički soj Lactobacillus rhamnosus GG ima povoljan efekat i na povećanje fizičke otpornosti. Uz upotrebu dobrih mliječnokiselinskih bakterija može se ubrzati oporavak nakon bakterijske infekcije, mogu se izbjeći neugodne probavne tegobe i povećati efikasnost antibiotika.
Preporučuje se da uzimanje dobrih mliječnokiselinskih bakterija započnemo već prije liječenja antibioticima i da ih uzimamo i nakon završetka liječenja. Pri tome treba uzeti u obzir da antibiotik može uticati na funkcionisanje dobrih mliječnokiselinskih bakterija; zbog toga se preporučuje da ih uzimamo najmanje dva sata prije ili poslije antibiotika.
Probiotički soj Lactobacillus rhamnosus GG je u kliničkim ispitivanjima dokazano najbolji za sprečavanje proljeva koji uzrokuju antibiotici.
Antibiotici ne liječe virusne infekcije!
Većinu prehlada uzrokuju virusi, a tu antibiotici nemaju nikakav pozitivan efekat. Ako antibiotik ne upotrebljavamo pravilno, tj. ako ga upotrebljavamo za liječenje virusnih infekcija, ako je liječenje prekratko ili doza nepravilna, bakterije mogu razviti otpornost na antibiotik i tako uništiti njegovo djelovanje. Zato kod sljedeće infekcije postoji rizik od razvoja bakterijske otpornosti, a liječenje može trajati duže i bolest se može pojaviti u ozbiljnijem obliku.
Važno je da kod uzimanja antibiotika uvažavamo savjete i preporuke svog osobnog ljekara. Antibiotik uvijek mora propisati ljekar nakon pregleda pacijenta. Antibiotik treba uzimati u skladu s uputstvom za upotrebu jer inače neće djelovati, odnosno čak će imati neželjena dejstva. Kad uzimamo antibiotik, važno je također da liječenje ne prekidamo prebrzo, čak i ako se već bolje osjećamo.
Da biste spriječili probavne tegobe, upotrijebite klinički provjerene dobre mliječnokiselinske bakterije. Tako možete uspješno završiti liječenje i povećati mogućnosti potpunog oporavka.